Завършиха тактическите учения на разузнавателната рота, ротата за комуникационна и информационна поддръжка от щабния батальон и на ротата за хоризонтални конструкции от батальона за защита на силите от 2-ра механизирана бригада на учебен полигон „Корен”, които са част от тактическо учение „Тракийски воин 24”.
Следващ етап от „Тракийски воин 24” е тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар”, което ще се проведе  за времето от 1 до 3 юни с формированията на 2-ра механизирана бригада. Провеждащ „Ответен удар 24“ е командирът на бригадата бригаден генерал Мирослав Костадинов.
На 4 юни ще се състои Ден за демонстриране на способности.
 
На 31 май на площад „Севтополис” се проведе тържествена церемония по издигане на знамената на Република България и на град Казанлък по повод Празника на градa, с участието на военния духов оркестър и почетен караул от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски.
Празничният ритуал се проведе в присъствието на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, областния управител на Област Стара Загора Ива Радева, председателя на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов,  Царица Роза и нейните подгласнички, общински съветници, представители на държавната и местна власт, гости и граждани на Казанлък.
Водосвет за здраве и благоденствие на жителите на града беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и представители на Българската православна църква, след което бяха издигнати знамената на ... още
За времето от 3 до 14 юни, на териториите и във въздушните пространства на Република България и Румъния ще се проведе учението на НАТО „RAMSTEIN LEGACY 2024“.
Сухопътните войски ще вземат участие с формирования за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В учението ще участват още Военновъздушните сили със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ и Многонационалната бойна група на НАТО в България с рамкова държава Италианската република, с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър”. На учебен полигон „Корен“ ще бъде развърнат Групов оперативен център за управление на формированията.
Като част от учението, в периода от 11 до 14 юни, ще се проведат стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, където формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски ще демонстрират способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“ и ... още
Активно пълно обеззаразяване от рота за специална и санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология по време на „Тракийски воин 24”
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени