Обичам картофи и всички ястия, в които участва този зеленчук, но откакто една приятелка ми сподели въпросната рецепта, надупените картофи станаха любими на цялото семейство.
Бързо стават, а и приготвянето е лесно.
Участват:
килограм картофи ( или толкова, колкото ще побере тавата ви)
2 кубчета пилешки или зеленчуков бульон
1 малка чаша олио
Започвам от вида и размера на картофите. Имат значение. За да се изпекат добре, изберете продълговати и не много едри и дебели картофи. Измивате ги обилно с вода, като почиствате кората с гъбичка.
1
Разделяте всеки картоф на две половини и ги изсипвате в купа. Поливате ги с мазнината и разбърквате. Не слагайте много олио, достатъчно е при разбъркването всички картофи да са омазнени и да лъщят. Все пак ще ги печем, няма да ги пържим.
След това натрошете с ръка бульона върху картофите и отново разбъркайте. Важното е да полепнат парченца от бульона от двете страни на всеки картоф. След това ги наредете в тавата с дупето нагоре. Препоръчвам ви да ползвате хартия за печене- картофите не изгарят, а и тавата се мие много по-лесно. Ако някой картоф няма достатъчно полепнал бульон, натрошете още малко.
Ами това е. Слагате във фурната и печете на 180-200 градуса. Приготвянето отнема 10 – 15 мин., а печенето още 40 – 50 мин. Предпочитам „Надупените картофи” препечени и хрупкави. Току що си изпекох, да ви е сладко!
Забележка: Пресните картофи се изпичат по-бавно от старите.
0 коментара