• За да хване пилето или кокошката при печенето златиста коричка, преди да я сложите във фурната, я намажете със сметана.
СВИНСКО МЕСО
• За да стане свинското печене по-пикантно, преди да го сложете във фурната, натрийте тлъстите меса с малко канела.
ТЕЛЕШКО МЕСО
• За да стане по-вкусно печенето месо, полейте го с 2-3 супени лъжици коняк.
АГНЕШКО МЕСО
• Време за печене на агнешко месо във фурната на 1 кг е 20 минути.
• Не всички обичат миризмата на агнешкото и овнешкото. При печенето налейте във водата чашка ракия - тя значително ще притъпи специфичния му мирис.
ЗАЕШКО
• Заешко месо ще стане много вкусно, ако преди да го опечете, го пуснете за 1 минута във вряща вода, след това го облеете със студена и го подсушите.
ОБЩИ СЪВЕТИ ЗА ПЕЧЕНЕ
• След като приготвите месото за печене, наредете върху него филийки домат. Мръвката ще стане по-сочна. А за да получи крехко, го оставете да престои три часа в смес от ситно нарязан чесън, магданоз и прясно мляко.
• Когато печете месо във фурна, поливайте го само с гореща вода или бульон. Студената вода втвърдява месото.
• За да не прегори и за да не стане месото много сухо, сложете във фурничката малка тенджерка с вода. Парата от водата ще предпази месото както от прегаряне, така и от изсушаване.
• Когато на скара печете месо, намажете скарата предварително с мазнина, затоплете я и тогава сложете месото. По този начин месото няма да залепне за скарата и да се разкъса.
• Дробчета, филенца или котлетчета не се солят предварително, когато се пекат на скара. За да бъдат сочни и вкусни, посолете ги преди поднасяне.
• Месото или рибата се накисват от вечерта в голяма тенджера с вода, в която се слага 1 к.ч. оцет. На сутринта водата се сменя с нова, също подкиселена с оцет. Преди употреба месото или рибата се измиват добре със студена вода и след това се готвят или пекат на скара.