Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила за печене на месо

Правила за печене на месо

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Правила за печене на месо

Различните видове месо, особено птичето, се пекат по специални правила, които, ако се нарушат, развалят изцяло вкуса и вида на месото. Особено е важно да се спазват тези правила при месо с плънка.

Когато избирате месо за печене, ориентирайте се към най-доброто, което можете да намерите. В противен случай, колкото и добре да го приготвите, то ще е леко жилаво.

Откажете се от прекалено малките парчета месо – те ще изсъхнат по време на печенето и дори могат да прегорят. Трябва да игнорирате и прекалено големите парчета – те ще изгорят по краищата, а отвътре ще останат сурови.

Спазвайте температурата, която е указана в рецептата. По-нежните части на месото завивайте с фолио, за да ги предпазите от изгаряне и образуване на черна коричка.

По-едрите парчета месо, както и едрите птици трябва да се поливат постоянно със соса, който отделят. Плънката, с която пълните месото или птицата, трябва предварително да е сготвен. В противен случай тя ще си остане сурова.

Когато печете свински ребърца, трябва да ги сложите в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изчислете минутите за печене спрямо тежестта на ребърцата – по 25 минути на всяко половин кило. Поръсете ги с кимион, розмарин и магданоз.

Правила за печене на месо

Ако печете агнешка плешка, при това с плънка, първите 45 минути печете на 220 градуса, а след това – на 180 градуса. Знайте, че са необходими 15 минути за всяко половин кило. Добре е да я овкусите с чесън, розмарин, настъргана кора от портокал.

За телешко печено температурата на фурната трябва да е 180 градуса. Трябва да предвидите 25 минути за всяко половин кило. Поръсете го с джоджен, зелен лук, черен пипер.

Ако печете пълнена пуйка, загрейте фурната на 170 градуса. Трябва да предвидите по 18 минути за всеки половин килограм. Черен и бял пипер, както и магданоз, ще придадат свежест на ястието.

Пълнената патица трябва да се пече на 200 градуса първите тридесет минути, а след това – на 180 градуса. Трябва да предвидите по 15 минути печене за всеки половин килограм. Джинджифил, черен пипер и мед ще внесат пикантни нотки в аромата на ястието.

Печеното пиле изисква температурата във фурната да е 180 градуса и за всеки половин килограм да са предвидени по 20 минути, към които трябва да добавите още двадесет минути за пълна готовност. Семена на горчица и канела ще направят печеното пиле незабравимо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest