Начало За нас Реклама Контакти

Риба къри на фурна

Снимка за Риба къри на фурна
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Традиционното индийско къри обикновено се приготвя дълго и в стари, очукани и напетнени тенджери. В нашата рецепта, обаче избрахме времето да е кратко, а съдът - тавичка. И не сгрешихме - рибното ястие с тропически аромати е просто чудесно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филета от тилапия, пъстърва или сьомгова пъстърва
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук, нарязан на полумесеци
  • 1 ч. л. къри на прах80
  • 2 тиквички, нарязани на кубчета
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 1 червена чушка, нарязана на тънки парченца
  • 1 малко броколи, нарязано на розички
  • 1 ч. л. чили сос
  • 1 ч. л. доматено пюре
  • 1 консерва кокосово мляко
  • 1 ч. л. настъргана кора от лайм или лимон
  • 1 с. л. сок от лайм или лимон
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Филетата се нарязват на парчета или се завиват на рула и се закрепват с клечка за зъби. Поставят се в тавичка.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят джинджифилът и кърито. Бъркат се няколко секунди и се добавят зеленчуците.

  3. 3.

    Когато се позапържат зеленчуците, се слагат чили сосът, доматеното пюре, кората и сока от лайм и кокосовото мляко. Всичко се оставя да ври на много слаб огън за 2-3 мин. Подправя се със сол на вкус и с него се залива рибата. Пече се в загрята фурна на 180° С около 20 мин.

Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари